A projekt újdonságtartalma

Fusarium

A Fusarium gombák által termelt toxinok az emberre, állatokra, ill. különösen az idegrendszerre kifejtett hatásáról szórványos jellegű adat áll rendelkezésre. A projekt keretében azt tervezzük, hogy a sejtszinttől a viselkedési szintig több megközelítésben elemezzük a különböző kombinációkban jelenlévő toxinok idegrendszeri hatását. A kombinációk a toxikológiai vizsgálatokat végző partner cég vizsgálatai alapján kerülnek kiválasztásra. Az utódokra gyakorolt in utero és felnőttkori hatást is elemezzük. Jelen kísérleteinkben elsősorban arra keressünk választ, hogy az anyát érő mikotoxin- ill. szermaradvány szennyeződések hatása mennyire befolyásolja az utódok fejlődését és ez milyen élettani ill. biokémiai paraméterek változásában jelenik meg. Az élelmiszerláncban megjelenő esetleges szennyeződések monitorozása általános gyakorlat. Javaslatot teszünk olyan újszerű biomonitorozó rendszer bevezetésére, mely az egyébként analitikai kémiai technikák segítségével még nem detektálható mennyiségű, toxikus hatású anyagok esetleges aktivitás befolyásoló hatását képes kimutatni. A jelen kutatásaink jelentősége abban rejlik, hogy a mikotoxinok és szermaradványok károsító hatásait az élő rendszerek működésváltozásán keresztül mutatja ki. Eredményeink hozzájárulhatnak a táplálékláncban lévő potenciálisan veszélyes anyagok káros hatásának újszerű, érzékeny kimutatásához.

A Fusarium toxinok és kombinációik kisdózisú, multitoxikus hatásainak vizsgálata ismételt kezelésű eteséses patkány kísérletben viselkedési, ivadékgondozási és citotoxikológiai tesztek segítségével új ismeretek és szakértelem megszerzésére irányuló alkalmazott kutatás formájában valósul meg. A kísérleti állatok közül minták szolgáltatása másik csoportoknak, pl. az idegsejt-tenyészetek ill. túlélő agyszeletek készítéséhez.

A növénytermesztési technológiák területén a projekt két növényfaj, az őszi búza Triticum aestivum és a kukorica Zea mays vizsgálatát és technológiai elemzését tervezi elvégezni. A fuzáriumos fertőzések legnagyobb, és mindeddig kellő bizonyossággal fel nem tárt problémája az, hogy a mikotoxin szennyezettség nem áll szoros összefüggésben magával a Fusarium fajok által okozott fertőzés mértékével, továbbá az a tény is, miszerint a termény-tárolás során további szennyezettségi állapot alakulhat ki. A pályázat keretében végzett vizsgálatok során e probléma megoldásához szeretnénk közelebb jutni. Újdonságként vizsgáljuk a fertőzöttség hatását a búza beltartalmi értékeire, a liszt minőségére, aminek jelentős gazdasági vonatkozási lehetnek a különböző felhasználási területeken.